På Island firas Þorrablót (Þ uttalas th), en högtid med början i januari där man äter gamla, ruttna och sura djur. Helst sådana delar på djuren som man aldrig annars väljer från menyn; som ansikten, pungar och tungor.
Förr la bonden på gården bland annat inälvor och kött som blev över från djuren i en tunna, hällde på salt och vassle och satte på ett lock innan man lämnade det där för att liksom gosa till sig några månader. När så det nya året kom och vintermånaden Þorri började i slutet av januari var det dags för fest! Månaden inleddes då med Bóndadagur – bondens dag – och det var han som skulle firas med den utsökta måltiden.
Þorrablót är en gammal sed som sedan ett tag tillbaka fått ett uppsving i popularitet, även om merparten av islänningarna kanske mest tvingar i sig maten eftersom den alltid kombineras (och naturligtvis sägs smaka bäst med) Brennivín, den inhemska snapsen med isländska kartan på framsidan. Under Þorrablót är det inte ovanligt att man samlas till Þorrablót-fest, tänk lite som ett julbord, fast med mest äckliga saker.
I alla fall. Vi har ju sagt att vi ska ta seden dit vi kommer, alltså hit, så då måste vi självklart prova även denna del av landets historia. Här har ni alltså provsmakning av Þorramat; fåransikte, rutten haj och fårpungar. Varsågoda!
Hahaha, tack för detta fruktansvärt roliga inslag! Det kändes lite som lukt-TV 😀
Du vet ju hur luktkänslig jag är, beskrivningen av våt hund var klockren – det är ju inget man har lust att smaka på precis..
Men ni är otroligt modiga som försöker smaka, ni är värda OS-guld minst!
Kramar ❤
GillaGilla
Ni glömde brännvinet! Då hade det säkert gått mkt bättre, särskilt för Jack
GillaGilla
Jag gillar ju er, men det här fick jag stänga av 😂
GillaGilla